Siirry sisältöön

Romaniasiain neuvottelukuntien valtakunnalliset neuvottelupäivät – Yhdessä kohti parempaa  

Romaniasiain neuvottelukuntien valtakunnalliset neuvottelupäiviltä kuva. Ihmisiä kuvattuna.
Romaniasiain neuvottelukuntien perinteiset valtakunnalliset neuvottelupäivät pidettiin 24.–25.9.2024 Joensuussa teemalla "Enemmän yhdessä kuin yksin", joka korosti yhteisöllisyyden merkitystä. Kaksipäiväinen tapahtuma kokosi yhteen asiantuntijoita, hankkeiden vetäjiä ja yhteiskunnan vaikuttajia pohtimaan romanien asemaa Suomessa ja heidän integroitumistaan osaksi yhteiskuntaa. Monikulttuuriset opintopolut -hankkeen väki pääsi esittelemään toimintaa, verkostoitumaan ja keskustelemaan ajankohtaisista teemoista romaniasiantuntijoiden kanssa. 

Neuvottelupäivien järjestelystä vastasivat Itä-Suomen aluehallintovirasto, Itä-Suomen alueellinen romaniasiain neuvottelukunta, yhteistyössä Sosiaali- ja terveysministeriön ja valtakunnallisen romaniasiain neuvottelukunnan sekä Pohjois- Karjalan Siunsoten kanssa. 

Musiikki toi neuvottelupäiville tunnelmaa

Tapahtuman avasivat musikaaliset lahjakkuudet Kai Åberg ja Janne Blomerus, jotka loivat tunnelmaa musiikkiesityksillään. Ensimmäisen musiikkiesityksen nimi oli “On mulla unelma”, joka siivitti meidän neuvottelupäivien ytimeen, tasa-arvoisuuteen ja yhteyteen. Laulun sanat sai helposti nivottua Martin Luther Kingin kuuluisaan puheeseen “I have a Dream.”  

Neuvottelupäivät avasi virallisesti Markku Tervahauta, Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja. Alkutervehdykset lausuivat Aki Lindén, Romaniasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, sekä Sonja Hartikainen, Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen palvelupäällikkö. 

Päivien teema: Enemmän yhdessä kuin yksin

Diakoniapastori Tino Varjola Lahden helluntaiseurakunnasta nosti esiin, että romanien integroituminen Suomessa on Euroopan parhaalla tasolla. Hänen mukaansa panostukset koulutukseen, terveydenhuoltoon ja asumiseen ovat keskeisiä syitä tähän.  

Varjola pohti kuitenkin yhteiskunnan haasteita ja käytti esimerkkinä ”jalattomia nuoria”, jotka kokevat yksinäisyyttä ja eristäytyvät viikonlopuksi kotiin ilman sosiaalisia kontakteja. Hänen puheensa rohkaisi osallistujia miettimään, miten yhteisöjä voidaan tuoda yhteen ja kuka määrittelee näiden kokoontumisten tarkoituksen. 

Hankkeet ja projektit tukemassa romanien osallisuutta

Projektipäällikkö Janne Blomerus esitteli Zetanes-hankkeen, joka toimii Mikkelissä ja keskittyy romanien osallisuuden vahvistamiseen. Heillä on aktiivista toimintaa lasten ja nuorten keskuudessa, henkilökohtaista keskusteluapua sekä avointa kahvilatoimintaa.  

Kyösti ja Rosita Florin kertoivat pääkaupunkiseudulla toimivasta Ote elämään: Mahdollisuus osallisuuteen -hankkeesta, joka on tarjonnut monille osallistujille arvokkaita kokemuksia ja tukenut heidän henkilökohtaista kasvuaan. 

Neuvottelupäivillä esiteltiin Romako-hankkeen Taustasta riippumatta -työnantajapooli, joka tukee romanien työllistymistä. Esittelimme myös Monikulttuuriset opintopolut -hankkeemme, jonka avulla pyrimme avaamaan väyliä korkeakoulutuksen saavutettavuudelle. 

Katri Perho, Romako-hankkeen projektipäällikkö, puhui mielen hyvinvoinnin merkityksestä, korostaen perhesuhteiden, lapsen nähdyksi tulemisen ja kannustavan asenteen tärkeyttä romaniperheissä. Lisäksi Marko Stenroos Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta nosti esiin romanien ja saamelaisten mielenterveyden edistämisen. 

Diakonia-ammattikorkeakoulusta projektipäällikkö Tuovi Kokkonen esitteli tiivistäen viiden Itä-Suomen korkeakoulun hanketta (Diak, UEF, Savonia, Xamk, Karelia). Projektipäällikkö Heli Kaarniemi Itä-Suomen yliopistosta esitteli yhdessä projektiasiantuntija Johanna Ikosen kanssa yliopiston kokonaisuutta, meneillään olevia toimintoja ja hankkeen arviointia. He kannustivat kuulijoita kokeilemaan THL:n osallisuuskyselyä ja tulemaan mukaan hankkeen toimintaan. 

Päivi Paljaniemi esitteli Roma Civil Monitoring  (RCM) eli Euroopan romanisuositusta ja sen hyötyjä romaneille. Kaikkien romanihankkeiden vaikutuksia ja hyötyä romaneille tulisi arvioida. Suomen raportointitiimiin toivottiin lisää aktiivisia osallistujia. 

Arja Aalto ja Romita Blomström esittelivät Riveria ammattikoulussa alkavaa uutta koulutusohjelmaa. Koulutuksessa perehdytään romanikulttuuriin sekä ohjaukseen. Koulutus on osa kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkintoa. Tutkinnon voi suorittaa paikan päällä Joensuussa tai hybridinä eli etäyhteyden kautta. Romanilähtöinen monikulttuurinen ohjaustyö – Riveria 

Romanikielen elvytys: Kielen säilyttäminen tuleville sukupolville

Opetusneuvos Irja Seilola Opetushallituksesta esitteli 11 toimenpidettä romanikielen elvyttämiseksi. Toimenpiteet kuuluvat Suomen romanikielen elvytysohjelmaan 2023–2030. Toimenpiteissä keskitytään esimerkiksi opettajien koulutukseen, opetusmateriaaliin, lasten ohjelmiin, käännöstyöhön sekä sosiaaliseen mediaan.  

Oman kielen ylläpitäminen ja elvyttäminen nousi esiin yhtenä keskeisenä, keskustelua herättävänä teemana. Kysymyksiä aiheutti mm. uuden romanikielen oppikirjan Aka diives aro amengo tšeer ‒ Tänään meillä kotona hinta. Sitä pidettiin korkeana, etenkin kun kirjoja usein hankkivat romaniyhdistykset kesäleireille tai muuhun romanikielen osaamista tukevaan toimintaan. 

Ajankohtaisia kuulumisia romanitoimijoilta

Lopuksi kuulimme paikallisilta romanitoimijoilta puheenvuoroja Nurmeksesta, Kuopiosta, Kiteeltä ja Savonlinnasta. Ajankohtainen toiminta näyttäytyi aktiivisena ja monipuolisena. Neuvottelupäiville osallistujia kannustettiin asettumaan ehdolle ensi kevään kunta- ja aluevaaleihin ja tällä tavoin vaikuttamaan romanien asioihin.  

Romaniasian neuvottelukuntien valtakunnalliset neuvottelupäivät päätti Johanna Albert AVI:sta. Myös hän korosti vaikuttamisen tärkeyttä lapsesta saakka. Esimerkiksi oppilaskunnat ja nuorisovaltuustot ovat oivia väyliä harjoitella vaikuttamista. 

Kohti yhteisöllisyyttä ja uusia verkostoja

Neuvottelupäivät tarjosivat osallistujille tilaisuuden syventyä romanien osallisuuden teemoihin. Tapahtuman sanoma oli selkeä: saavutamme enemmän yhdessä kuin yksin, ja jokainen pienikin askel kohti yhteisöllisyyttä on merkityksellinen.  

Hankkeemme kannalta osallistuminen oli antoisaa. Saimme uutta ja ajankohtaista tietoa romaniasioiden kentältä, tutustuimme saman teeman parissa toimiviin ja laajensimme verkostojamme. Myös uusia alueellisia tapaamisia on vireillä päivien tiimoilta. 

Monikulttuuriset opintopolut -hankkeen päätoteuttajana on Diakonia-ammattikorkeakoulu. Osatoteuttajina ovat Itä-Suomen yliopisto, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Savonia-ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta. Hankkeen toiminta-aika on 1.10.2023–30.9.2026. 


Kirjoittajat:

Projektiasiantuntija Johanna Ikonen

Projektipäällikkö Heli Kaarniemi

Projektipäällikkö Tuovi Kokkonen

Asiantuntija Inga Angersaari

TKI -asiantuntija ja palvelumuotoilija Mariia Hämäläinen

SIsältöasiantuntija Milka Kumpu