Yksilöllinen ohjaus auttaa romaneja pääsemään korkeakouluihin

Romanikulttuurissa korostuvat henkilökohtaiset suhteet ja keskustelut, ja romanit opettelevat uusia asioita mielellään ryhmässä ja keskustellen. Psykologinen turvallisuus, vertaissuhteet ja tuki ovat heille tärkeitä, jopa niin tärkeitä, että romanit saattavat hakeutua samaan opiskelupaikkaan yhdessä, vaikka ala ei olisikaan itselle kaikkein paras mahdollinen.
Psykologisen turvallisuuden tunne on edellytyksenä, että romani hakeutuu opiskelemaan. Romanit saattavat lykätä opintojaan odotellessaan, että ystävien elämäntilanteet muuttuvat opinnoille suotuisammaksi. Romaneja on tärkeää ohjata yksilöllisiin uraratkaisuihin, mikä voi myös vahvistaa heidän itseluottamustaan.
Tuki ja ohjaus korkeakouluun hakeutumisessa
Romanien ohjauksen tarve tuo uusia haasteita ohjauksen järjestämiselle korkeakouluissa. Korkeakoulutukseen hakeutumisvaiheen ohjaukseen liittyy muutamia huomioitavia asioita. Romanit tavoitetaan parhaiten ottamalla heihin yhteyttä henkilökohtaisesti. He myös hyötyvät selkeästi enemmän henkilökohtaisesta, keskustelevasta ohjauksesta verrattuna kirjallisiin ohjeisiin.
Hakeutumisvaiheessa nousevat esille oman osaamisen epävarmuus erityisesti äidinkielen ja matemaattisten taitojen riittävyydestä valintakokeessa. Henkilökohtaisen ohjauksen puuttuminen voi muodostaa jopa esteen edes harkita tai osallistua valintakokeisiin. Sen sijaan hakevan toiminnan järjestäminen ja sen yhteydessä annettava ohjaus rohkaisevat romaneja hakemaan koulutukseen.
Henkilökohtainen ohjaus auttaa myös ylittämään kynnyksen ajatuksesta, että korkeakoulutuksessa menestyminen on vaikeaa tai mahdotonta. Tosiasia on, että korkeakoulutus on romaneille vielä suhteellisen uutta ja pelokkaat asenteet sitä kohtaan ovat myös ymmärrettäviä.
Asenteiden oikaiseminen vaatii aikaa, kannustusta ja myönteisiä kokemuksia. Romanit eivät usein myöskään tiedä, että korkeakouluun voi hakeutua opiskelemaan erilaisia reittejä, kuten polkuopintojen kautta ilman varsinaista valintakoetta. Myöskään vaihtoehtoa suorittaa erilaisia yksittäisiä avoimen AMK:n tai yliopiston opintojaksoja ei juuri tunneta. Nekin voivat toimia innostavana vaihtoehtona kokeilla opiskelua ennen hakeutumista varsinaiseksi tutkinto-opiskelijaksi.
Taloudelliset syyt voivat myös estää hakeutumisen korkeakouluun. Romaneilla on tapana perustaa perhe nuorena. Kun opinnot tulevat ajankohtaiseksi, monella on jo perhe elätettävänä, jolloin opiskelusta tulee talouden näkökulmasta haastavaa.
Ohjauksesta hyödytään myös opintojen aikana
Korkeakouluissa on monenlaisia oppimisen ohjauksen ja tuen muotoja. Romaneille henkilökohtainen ohjaus on erityisen tärkeää opintojen alkuvaiheessa. Sen avulla he pääsevät sujuvammin mukaan opintoihin ja saavat varmuutta sekä itseluottamusta.
Omien kysymysten esittäminen ryhmässä kaikkien kuullen voi olla ylivoimaista, varsinkin jos on ryhmässä ainoa romani. Aloitusvaiheessa korostuukin henkilökohtaisen tuen tarve, johon oppilaitoksessa voidaan vastata muun muassa vertaistuella, ryhmävastaavan tuella tai vaikkapa opintososionomiharjoittelijoiden tuella riippuen tuen tarpeen sisällöstä. Kun aloitusvaihe on ohitettu, usein romani ei tarvitse enää niin paljon yksilöllistä ohjausta. Kuten kaikki opiskelijat, myös romaniopiskelija kehittyy itseohjautuvuudessa opintojen kuluessa.
Romanit voivat hyödyntää opiskelussa romanikulttuurin vahvuuksia, kuten esimerkiksi taitavaa verbaalista kyvykkyyttä ja sosiaalista osaamista, johon liittyy vahvasti positiivinen asenne ja joustavuus. Romaneilla on usein myös vahvat sosiaaliset verkostot ja verkostoitumisen taidot. Nämä ovat tärkeitä taitoja opiskelussa ja tärkeitä myös koko opiskeluryhmälle. Myös oppilaitokset voisivat kannustaa romaniopiskelijoita ottamaan aktiivisia rooleja opiskeluryhmissään.
Opintojen aikana tuki/ohjaus harjoittelupaikan löytymiseen on ratkaisevan tärkeää. Sitkeiden työelämässä vallitsevien asenteiden vuoksi romanien harjoittelumahdollisuuksien edistäminen vaatisi lisäpanostusta oppilaitoksilta. Harjoittelut ovat kullan arvoisia työelämäverkostojen luomisen kannalta, ja ne voivat edistää myös romanien valmistumisen jälkeistä työllistymistä.
Toimivia ratkaisuja Itä-Suomessa
Hakevalla toiminnalla on ollut ratkaiseva vaikutus romanien tavoittamisessa sekä korkeakoulutuksen tunnettuuden lisäämisessä. Tilaisuuksiin osallistuneet romanit ovat kokeneet jopa ahaa-elämyksiä: korkeakoulutus on myös heitä varten! Hakeva toiminta on rohkaissut romaneita hakemaan koulutukseen tai osallistumaan koulutukseen valmentaviin työpajoihin tai henkilökohtaiseen ohjaukseen.
Romanin tavoittaa parhaiten toinen romani, sillä häneen luotetaan enemmän ja hänen esimerkkiään halutaan seurata mieluummin verrattuna pääväestön esimerkkeihin. Vaikuttavinta on, kun löytää romaniyhteisöstä sellaisen henkilön, jolla on arvostusta ja jota he muutoinkin mielellään kuuntelevat. Tällaisen influensserin sitoutuminen toimintaan auttaa romaneita innostumaan, luottamaan ja ottamaan tarjolla olevia palveluja vastaan.
Hankkeessa on kannustettu osallistumaan valintakokeisiin ja annettu vinkkejä vaihtoehtoisista poluista korkeakouluun. Opiskeluvalmiuksia on vahvistettu ryhmissä ja/tai henkilökohtaisen ohjauksen avulla.
Lisäksi hankkeessa on tehty videoita ja jaettu tarinoita romanien positiivisista koulutuskokemuksista. Ne ovat osoittautuneet tehokkaammiksi tavoiksi saavuttaa romaneita kuin kirjalliset materiaalit. Videot, tarinat ja muuta hankkeessa tuotetutu materiaalit ovat nähtävissä Materiaalipankki-sivulla.
Korkeakoulujen henkilökunnalle järjestetyt koulutustilaisuudet ovat myös lisänneet tietoisuutta romanikulttuurista, tarpeista ja esteistä korkeakoulutukseen hakeutumisessa. Palautteen mukaan koulutus on koettu valaisevaksi ja tarpeelliseksi. On ollut koskettavaa kuulla, että osallistujat ovat ensimmäistä kertaa olleet mukana tilaisuudessa, jossa romaniutta on käsitelty positiivisessa sävyssä.
Itä-Suomessa hanke on toiminut polunraivaajana romanien kannustamisessa ja ohjaamisessa korkeakouluopintoihin sekä tehnyt näkyväksi opintojen esteitä. Näiden esteiden madaltamiseksi ja voittamiseksi hankkeessa työskennellään jatkossakin suurella sydämellä. Tavoite on, että kylvetty siemen tuottaa hedelmää ja yhä useampi romani opiskelee korkeakoulussa Itä-Suomessa.
Monikulttuuriset opintopolut -hankkeen päätoteuttajana on Diakonia-ammattikorkeakoulu. Osatoteuttajina ovat Itä-Suomen yliopisto, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Savonia-ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta. Hankkeen toiminta-aika on 1.10.2023–30.9.2026.
Kirjoittajat:
Sirpa Ylönen, asiantuntija, lehtori, opinto-ohjaaja
Tuovi Kokkonen, projektipäällikkö, asiantuntija, TKI
Blogiteksti on julkaistu aiemmin hieman muokattuna Dialogi-verkkomediassa.