Siirry sisältöön

Kansainvälisten opiskelijoiden osaamisen tunnistaminen

Kuvateksti: Karelia Entrepreneurship Expo -hankkeiden työpaja. Kuvaaja Milla Leväniemi.

Monilla maahanmuuttajilla on vahva ammatillinen tausta ja useat heistä ovat myös korkeasti koulutettuja. He tuovat mukanaan kulttuurista ja kielellistä osaamista, joka on nykypäivän monimuotoisessa ja kansainvälisessä työympäristössä merkittävä voimavara. Monet maahanmuuttajat hallitsevat useita kieliä ja voivat toimia siltana eri kulttuurien välillä, mikä edistää yritysten kykyä palvella laajempaa asiakaskuntaa ja toimia globaaleilla markkinoilla. Sen vuoksi olisi ensiarvoisen tärkeää pystyä tunnistamaan ja sen myötä tunnustamaan kansainvälisten opiskelijoiden aiemmin hankittu osaaminen, jotta heidän potentiaalinsa voidaan hyödyntää täysimääräisesti.

Vaikka käytännöt osaamisen tunnistamisessa ovatkin kehittyneet maahanamuuttajien osalta, on siinä edelleen monia haasteita. Aikaisemmasta tutkinnosta voi olla jo sen verran aikaa, ettei sitä voida sisällyttää sellaisenaan uuteen tutkintoon. Dokumentit aikaisemmasta tutkinnosta voivat myös olla puutteellisia tai sellaisella kielellä, ettei opettaja pysty niiden perusteella varmistamaan opiskelijan osaamista. Käytännössä osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa käytetäänkin paljon osaamisen näyttöä, jolloin dokumentaatiota ei välttämättä tarvita.

Jos osaamista ei pystytä tunnistamaan ja tunnustamaan, opiskelijalle saattaa olla turhauttavaa joutua opiskelemaan uudelleen asioita, jotka hän on jo hallinnut aiemmassa tutkinnossaan. Maahanmuuttajaopiskelijoiden toimeentulo edellyttää usein työssäkäyntiä opintojen ohella, eikä heillä siten ole aikaa tai motivaatiota opiskella asioita, jotka he omasta mielestään jo osaavat. Näissä tilanteissa tarvitaan usein eri ohjaustoimijoiden välistä vuoropuhelua, jotta opiskelijan tilanteeseen löydettäisiin kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.

Kun opiskelija saa tuotua esiin taitojaan, auttaa se kotoutumisessa sekä lisää opiskelijan motivaatiota kehittää edelleen omaa osaamistaan. Aiemmin hankitun osaamisen huomioon ottaminen heti koulutuspolun alussa helpottaa opiskelijoiden yksilöllisten opintosuunnitelmien laatimista. Opiskelija pystyy myös keskittymään uusien taitojen oppimiseen, esimerkiksi kielen opiskeluun. Ammatillisen kielitaidon kehittyminen on keskeinen tekijä opintojen sujuvassa etenemisessä ja tutkintoon valmistumisessa, mutta ennen kaikkea työelämään kiinnittymisessä ja siellä menestymisessä.

Monikulttuuriset opintopolut -hanke oli mukana yhdessä Ammatiksi yrittäjä -hankkeen kanssa toteuttamassa Karelia Entrepreneurship Expo -tapahtumaa Karelia-ammattikorkeakoulussa 9.4.2025. Hankkeiden työpajassa kv-opiskelijat pääsivät tunnistamaan omaa osaamistaan sekä saivat tietoa erilaisista yrittäjyyden mahdollisuuksista Kareliassa. Opiskelijat saivat täyttää lomakkeen, jossa oli kysymyksiä liittyen oman osaamisen hankkimiseen, myös elämänkokemuksen myötä tulleeseen ja olemassa olevan osaamisen hyödyntämiseen. Samalla oli mahdollista keskustella aiheesta hankkeiden työntekijöiden kanssa ja saada neuvoja ja ideoita esim. oman yritysidean tai tuotteen jatkokehittämiseen. Opiskelijoita kannustettiin hyödyntämään lomakkeen tietoja esimerkiksi CV:n laatimisessa tai harjoittelu-/työpaikan haussa.

Monikulttuuriset opintopolut -hanke pyrkii tarjoamaan kansainvälisille opiskelijoille toimintaa ja tilaisuuksia, jotka auttavat heitä juurtumaan sekä Kareliaan että Joensuuhun. Tavoitteena on paitsi tukea heidän integroitumistaan, myös houkutella heitä jäämään alueelle rikastuttamaan sen kulttuuria ja yhteisöä sekä rakentamaan omannäköistään tulevaisuutta.

Karelia Entrepreneurship Expo -kysely opiskelijoiden osaamisen tunnistamiseksi.
Karelia Entrepreneurship Expo kysely opiskelijoiden osaamisen tunnistamiseksi.

Monikulttuuriset opintopolut -hankkeen päätoteuttajana on Diakonia-ammattikorkeakoulu. Osatoteuttajina ovat Itä-Suomen yliopisto, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Savonia-ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta. Hankkeen toiminta-aika on 1.10.2023–30.9.2026. 

Pääkuvan kuvateksti: Karelia Entrepreneurship Expo -hankkeiden työpaja. Kuvaaja Milla Leväniemi.


Kirjoittajat:

Sanna Turunen, opinto-ohjaaja Karelia-ammattikorkeakoulussa ja projektiasiantuntija Monikulttuuriset opintopolut -hankkeessa
Janne Väätäinen, opinto-ohjaaja Karelia-ammattikorkeakoulussa
Maria Iltola, projektipäällikkö Monikulttuuriset opintopolut -hankkeessa